Als geboren Amsterdammer en werkend als historicus en docent ben ik geïnteresseerd in de verhalen achter de gevels, de koepeltjes, pleinen, straten en bossen. Niet  alleen omdat het leuk is, maar ook omdat het context geeft aan mijn leven. Kennis van de geschiedenis (jong of oud) zorgt ervoor dat ik mijn omgeving meer ga waarderen en de mensen om mij heen beter begrijp.

Wat mij, naast de algemene geschiedenis  specifiek boeit zijn de kleine, lokale buurtverhalen. 

Mijn ervaring is dat iedereen het leuk vindt om meer en andere verhalen over Amsterdam te horen en de stad op een andere manier te ervaren.

Ga mee en laat je verrassen,

Marjoke Hinnen.

Waarom?

 Onze samenleving heeft zich ontwikkeld van een ideologisch georganiseerde samenleving naar een samenleving waar het draait om identiteiten. Er zijn geen echt grote idealitsche stromingen -zoals bijvoorbeeld het socialisme of het liberalisme- meer waar wij ons met z’n allen achter kunnen scharen. Door o.a. de digitalisering spelen individueel georiënteerde vragen als ’wat wil ik’ en ‘wat voel ik’ een hele grote rol.

Misschien zijn we tegenwoordig te divers voor een nieuw groot verhaal over de gewone Nederlanders met één gedeeld waardepatroon. Maar er bestaan zeker wel momenten van gezamenlijkheid; het gemeenschappelijk ervaren.

Sociale cohesie ontstaat in momenten, in concrete projecten en praktijken. Samen de buurt ontdekken; elkaars verhalen horen, creëert zo’n moment. Dat is wat we tijdens de BuurtSafari doen.